Biografie

Biografie Folker Tettero

foto: Big Vissie

foto: Big Vissie

foto Rianne Hazeger

Folker Tettero is gitaar gaan spelen door het luisteren naar de LP Abraxas van Santana. Al snel kwam daar de inspiratie van de muziek van  BB King bij en ging hij over op de elektrische gitaar. Improviseren en zelf muziek uitzoeken werd steeds belangrijker. Hij is daarom dan ook jazz gaan spelen in de big band van de muziekschool Zoetermeer en heeft elektrisch gitaarles genomen bij Jack Paauwe. Uiteindelijk is hij naar het conservatorium in Utrecht (1991) gegaan waar Eef Albers en Marcel Karreman zijn docenten waren en heeft daardoor zijn muzikale weg langzamerhand gevonden. Meteen hierna is hij 2e fase gitaar gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Peter Nieuwerf, Eef Albers en Wim Bronnenberg.

Door te spelen met veel mensen, heeft Folker in bands gespeeld met zeer uiteenlopende stijlen:  the Red Hot Dynamite Band (country), Emotional Pitstop (blues), Norman & the Rhythmkings (jazz/eigen werk), Cookerhood (funk), Funky Finger All Stars (covers) New Standard Trio (eigen werk), the Amsterdam Headliners (funk), Carmen Gomes Inc (blues/jazz), Sugar (souljazz) en the Amsterdelics (Hip-P-Funk) heeft verder veel bij andere bands ingevallen.

Na zijn conservatoriumtijd  heeft Folker ook in musicalproducties (A Chorus Line, Copacabana, Hamelen) gespeeld.

Folker heeft in  Amsterdam en Utrecht bij verschillende instellingen lesgegeven, en is ruim 12 jaar verbonden geweest aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten als docent elektrisch gitaar geweest. Inmiddels geeft hij 3 jaar les aan de muziekschool Bergen Muziek te Oegstgeest. Hiernaast heeft hij altijd een privé lespraktijk gehad. Deze wordt binnenkort ook uitgebreid met een online praktijk.

Na het eindexamen in Den Haag is Folker verder gegaan met zijn eigen band Tettero waarmee 2 cd’s zijn opgenomen.
De CD ‘First’ (2012) bevat louter zijn composities en heeft 2 bezettingen. Er zijn verschillende gastsolisten te horen, zoals saxofonist Tom Beek en vocalist Paul van Kessel.
In 2014 is de laatste cd ‘Point of View’ opgenomen. Hierbij is Folker teruggegaan naar een trio bezetting. Uitgangspunt hierbij was de muziek zo spontaan mogelijk vast te leggen, zoals het live ook is.
In maart 2017 heeft hij het concept verder uitgewerkt door trompettist Dirk Beets te vragen. Bovendien zijn de opnames rechtstreeks op 2 track band opgenomen, waardoor zijn idee van vrijheid, spontaniteit en sound nog beter konden worden vastgelegd.

Reacties zijn gesloten.